Retningslinjer for sikkerhed

Sikkerhed er vigtig…

Færdselsregler på søer og i vandløb

Et SUP-board betragtes lovgivningsmæssigt som et fartøj. 

Det betyder bl.a.:

  • at der som minimum skal medbringes svømmeveste, der passer til passagererne
  • at det ikke er tilladt at padle i beruset tilstand
  • at vigereglerne for både gælder.

Vigeregler

Alle sejl- og motorbåde, med undtagelse af Hjejle-bådene, der sejler erhvervsmæssigt, skal de vige for dig. Da du er den mindste og næppe så hurtig som bådene, skal du selvfølgelig vise hensyn og tydeligt med din sejlads vise, i hvilken retning du padler. 

I Remstrup Å og andre smalle å-løb gælder, at alle fartøjer skal holde til højre. Vær opmærksom på hækbølger fra Hjejlebådene og motorbåde. Sørg for så vidt muligt at komme på tværs af bølgerne med god afstand til såvel båd og å-bredden. Føler du dig usikker, sæt dig ned. Vær altid opmærksom på og hold øje med om andre fartøjer har fået øje på dig. Det er ofte formålstjenligt selv at sørge for at komme væk fra en kollisionskurs.

Du må padle….

Du må padle i de store søer, der er sammenhængende med Gudenåen. Sejlads er ligeledes tilladt i Almindsø. Dog skal isætning og optagning af board foretages fra stranden ved Østre, P-pladsen ved Vestre og anvist område (til højre på stranden set fra landsiden) ved Aggerholm.  

Der er ikke tilladt:

  • at padle i sivene.
  • at padle i følgende søer: Schoubyes Sø (Den kunstige Sø), Mørksø, Snabe Iglesø, Hundsø, Velling Iglsø og Slåen Sø.

Hvis du er padler i andre områder end Silkeborg, er du selv ansvarligt for at orientere dig om, hvor sejlads er tilladt. Du kan finde oplysningerne på Naturstyrelsens hjemmeside om reglerne for de offentlige søer og vandløb. 

Nedsat sigt og natsejlads

Du skal som minimum medbringe en elektrisk lygte eller lanterne, der kan tændes og vises i god tid, så sammenstød kan forebygges.  

Viden om kulde

Det første minut i koldt vand er det vigtigste for din overlevelse!

Sluger du blot en teskefuld koldt vand som følge af kuldechokket, lige når du falder i, kommer du til at hoste, så du nemt sluger mere vand, får det i lungerne og drukner. Lig stille i vandet og akklimatisere dig – lige når du falder i vandet. Få styr på åndedrættet. Derefter kan din krop yde meget mere.

Fakta om kulde:

  • din krop nedkøles 4-5 gange hurtigere i vand end i luften.
  • hvis du ikke kan komme op af vandet, skal du ligge så stille og sammenkrøbet som muligt for at afgive mindst muligt kropsvarme.
  • et ubeskyttet hoved står for 25% af kroppens varmetab ved +10 grader og for 50% af kroppens varmetab ved +5 grader.

Hypotermi = underafkøling

Når vi afkøles sættes kroppens alarmsystem i kraft for at sikre, at hjernen altid har en temperatur på 37 grader. Symptomerne kommer ved faldende temperaturer. 

  • Først får du kulderystelser, hvilket er kroppens måde at skabe varme i musklerne på. Rystelserne kræver energi. 
  • Ved en kropstemperatur på ca. 33-35 grader ophører kulderystelserne, da energireserverne er brugt. Der er begyndende kramper og svingende bevidsthed.
  • Ved en hjernetemperatur på ca. 30-33 grader optræder hukommelsestab.

Ved kulde nedsættes førligheden hurtigt, da temperaturen først falder i arme og ben. Du vil miste evnen til at holde fast i tove og lign. Derfor er det vigtigt, at du altid bruge leash. Det anbefales ligeledes, at du bruger redningsvest, da den vil sørge for, at dine luftvejene holdes oven vande, når du har mistet kræfterne i arme og ben. Bruger du en svømmevest, kan du vende rundt på maven og drukne.

Afkøling i luft

Luftens temperatur og vindhastigheden er afgørende for afkølingen. ”Wind Chill Factor” er et begreb, der beskriver, hvor koldt det føles ved en given temperatur og en given vindhastighed. Eksempelvis vil 5 graders varme ved en vindhastighed på 6 m/s føles som 1 grads varme. Chill faktoren vil være højere, hvis du er i vådt tøj. 

Afkøling i vand

Teoretisk køler vand 25 gange så hurtigt som luft. Heldigvis har du en isolationsbarriere i form af hud og fedt, der gør, at varmetransporten er omkring 4-5 gange så stor som i luft. Vandets bevægelse hen over huden er afgørende for afkølingen. Derfor udnyttes isolationsevnen af stillestående vand ved brug af våddragter. Der lukkes et tyndt lag vand ind under dragten, og kroppen isoleres fra kulden udefra. Derfor holder du varmen længere ved tætsiddende våddragter og redningsvest, hvor hovedet holdes over vandet.

Tabellen viser, at du ved en vandtemperatur på 5 grander i våddragt mister bevidstheden efter ca. 2,5 time og dør (hjertestop) efter ca. 5 timer.

Huskeregler, hvis du falder i koldt vand:

  • Få styr på vejrtrækningen.
  • Kom op på dit board søg mod land (padle eller pronpadle), hvis du ikke kan bruge arme/ben kryb i fosterstilling.
  • Kan du ikke komme op på boardet – svøm i land
  • Kan du ikke komme i land – kryb samme i fosterstilling og hold hovedet over vandet
  • Er I flere i vandet, klamre jer til hinanden og udnyt fælles kropsvarme.

Det anbefales, at du på ture i vinterhalvåret med vilje falder i søen, når turen er færdig, for at teste din reaktion på kold vand.

Førstehjælp til underafkølet person

Flyt den underafkølede vandret og blidt, så det kolde blod fra arme og ben ikke kommer ind til kropskernen. Er personen bevidstløs og ikke trækker vejret ringes 112 og hjertelunge-redning påbegyndes (30 tryk og 2 pust). Der er en hjertestarter på ydersiden af Grejboxen mod P-pladsen.

Hypotermi-behandling består af 2 trin: 

  • Stands varmetabet Fjern vådt tøj, få personen i læ – gerne i grejboxen. Dup huden tør uden at massere med håndklæder. Pak personen ind i alu-tæppe og tæpper – først krop og hoved, dernæst arme og ben. Der er tæpper i grejboxen.
  • Påbegynd opvarmning Varm op indefra med varme sukkerholdige drikke. Bemærk: alkohol, varmt bad og meget varme rum er et no-go.

Hedeslag

Hedeslag opstår, når kroppen bliver overophedet. Symptomerne er hovedpine, svimmelhed, rødmen i huden og evt. sløret tale.

Personen skal afkøles. Er I på søen – hop i vandet. Er I ved land, bring personen i skygge og sørg for afkøling af hoved, hals, hænder og fødder med kolde omslag/køligt vand.

Påklædning og oppakning

Påklædning skal afpasses årstiden og padleerfaring. 

Sommer

Let påklædning – badetøj eller hurtigtørrende, svedtransporterende sportstøj – gerne i pangfarver. Bomuld anbefales ikke, da det dels ikke er svedtransporterende, tørrer langsomt og er tungt, hvis du falder i vandet. Husk solcreme, solbriller, svømmevest og evt. kasket. Når det bliver lidt køligere tages sportstøj med lange ærme og ben i brug – evt. suppleret med en vindtæt jakke. Ved længere turer medbring vand, energibar, mobil i vandtæt etui og evt. drybag med tørt tøj. Skal du meget i vandet på en sommerdag, er det ofte rart med en tynd våddragt med korte arme og ben.

Vinter

Påklædning i form af våddragt 3-5 mm tykkelse, neopren-sko eller støvler, handsker/vanter, halstørklæde og hue anbefales. Husk svømme- eller redningsvest. Det anbefales, at du ved længere ture medbringer en drybag med tørt tøj, mobil og varm te/kaffe/kakao i termoflaske. Nogle bruger et mellemlag mellem sportsundertøj og våddragt i form af uld (både undertøj og sokker).

Det er individuelt, hvornår du skifter fra sportstøj til neoprentøj. Det afhænger både af, hvordan du padler (mindfulness contra power), og hvor kuldesensibel du er. Prøv dig frem på de små ture, og husk, at du altid kan afkøle dig (hoppe i vandet/tage tøj af) men ikke kan tage tøj på, som du ikke har med. Du mister mest varme, de steder på kroppen, hvor blodårerne er tæt på huden (hoved, hals, lyske samt hånd- og fodled). Derfor kan en ”halsedisse” og lange ærmer/ben gøre underværker i forhold til varmeregulering.

Svømme- og redningsveste

Redningsveste har en krave, der sikrer, at du altid vil ligge med hovedet opad, når du falder i vandet.

Svømmeveste har ingen krave og bør kun anvendes ved kystnær sejlads, hvor du selv kan redde dig i land. Erfaringsmæssigt kan man bjerge sig selv og udstyr ca. 150 meter.

Hvis du selv køber en svømmevest skal den være CE mærket og mærket med nr. DS/EN 12402-5. Hvis du køber en redningsvest, skal den være CE mærket og mærket med nr. DS/EN 12402-4. Vestene bør være gule eller orange.

Leash

Bemærk, at du ved sejlads i store bølger skal bruge en fast (u-elastisk) leash. De leash, vi har i klubben, er snoede og elastiske. Klubbens leash er beregnet til fladt vand og små bølger.

Vejr og vind

Tjek altid vejret, når du planlægger en tur, og igen inden du tager afsted. Der findes flere gode apps, såsom DMI, YR, Windy, Vejr&Radar, SejlSikkert og Badested). SejlSikkert indeholder også oplysninger om strøm. Badested oplyser om vandtemperatur. 

Ved vindhastigheder i søerne over 8m/s anbefaler vi, at det kun er øvede, der tager på søen. Får du problemer med vind, så sæt dig ned. Er du nybegynder, bør du starter i modvind.

Skal du på tur i andet farvand, anbefales, at du taler med de lokale om vand- og vejrforhold. De ved, hvordan strøm, bølger og vind kan udvikle sig. Ved hav og fjord vær ekstra opmærksom ved fralandsvind og sejl lang med kysten.

Tåge/havgus

Især ved sejlads på havet kan du blive fanget i havgus. Havgus kommer pludseligt og ofte i vindstille vejr. Hvis du kan høre lyde fra land – sejl efter disse. Hvis du har en telefon – brug googlemap. Har du ingen af disse muligheder – afvent, at gusen letter. Hvis du begynder at padle, vil du højst sandsynlig bruge din energi på at padle i ring.

Torden

Vand er strømførende, og derfor skal du straks søge mod land, hvis der er lyn og torden på vej. Kan du ikke nå på land, skal du lægge dig fladt på dit board.

Hvis uheldet er ude…

Får du brug for hjælp på søen/havet, kan du tilkalde hjælp fra andre ved at vinke med armene eller padlen. Er det en livkritisk situation kan du ringe 112. Når du ringer fra din telefon, kan de se din position.

Hvis du bliver nødt til at efterlade dit board på havet/søen, så ring 114, når det er muligt. Oplys, at du er kommet sikkert i land, og hvor boardet er efterladt. Derved undgås unødvendig redningsaktion. Bliver du nødt til at efterlade dit board på land, så efterlad det med finne opad og leashen snøret omkring boardet, så forbipasserende kan se, at det er en bevist handling.

Huskeliste inden du padler

  • Tjek vejrforhold.
  • Hvis du tager ud alene, bør du oplyse pårørende, hvor du padler hen, og hvornår du forventer at være tilbage. Meld tilbage, når du er retur, eller hvis du bliver forsinket.
  • Badetøj, trøje, vindtæk jakke. 
  • Solcreme, solbriller, kasket.
  • Vand, energibar og varm drikkelse.
  • Mobil i vandtæt cover og evt. betalingskort.
  • Drybag med ekstra tøj.
  • Line, hvis du padler med personer, der hurtigt udtrættes. Så kan begge beholde leash på, og du kan trække den udmattede.

Mere information

Ønsker du at fordybe dig i nogle af emnerne, kan du hente yderligere information på hjemmesiden for Søsportens Sikkerhedsråd. 

Har du forslag til forbedringer af vejledningen, er du meget velkommen til at kontakte klubben på info@surf-sup-silkeborg.dk eller kontakte en instruktør.

Det er vigtigt, at du er opdateret på Klubreglerne, hvor klubspecifikke regler for sikkerhed fremgår.